Skal hodeplagg som helt eller delvis tildekker ansiktet forbys i alle utdanningsinstitusjoner fra barnehage til universitet? Forslaget om en slik lov er sendt ut på høring av Kunnskapsdepartementet. Et eventuelt forbud skal gjelde både lærere og elever, og det er bruk av nikab, burka og for den saks skyld finlandshette som rammes.

Man skulle selvsagt ønske at et forbud var unødvendig. I vår kultur er det ansett som en selvfølge at den som har med andre mennesker å gjøre i arbeidslivet, må kunne vise fram ansiktet sitt. I en undervisningssituasjon er dette åpenbart. Kommunikasjonen mellom lærer og elev blir vanskelig hvis en eller begge har tildekket ansiktet.

Motargumentene er mange. Erfaringer fra Frankrike viser at forbud fortsatt kan føre til at mange flere begynner å bruke slike plagg, som en protest. Høringsnotatet viser dessuten at det er færre enn hundre kvinner i Norge som bruker religiøse plagg som dekker ansiktet helt. Et lovforbud vil gi Norge Nordens strengeste politikk på dette området. Er vi i ferd med å gjøre problemene større enn de er?

Vi ser at det er knyttet mange problemstillinger til en slik inngripen i folks rett til å kle seg som de vil. Når vi likevel velger å støtte regjeringens forslag om et forbud, er det fordi vi mener alle har en rett til å se ansiktene til sine lærere og medelever. Prisen samfunnet betaler for retten til å skjule ansiktet er etter vårt syn for høy. Vi legger også vekt på at religiøse plagg som nikab og burka utelukkende skal skjule kvinnenes ansikt. Etter vårt syn er det kjønnsdiskriminerende å begrense kvinnenes synlighet i samfunnet på en slik måte.

Det er viktig at samfunnet har en liberal og inkluderende holdning til religion og livesett. Men bruk av nikab og burka hører etter vårt syn ikke hjemme i en undervisningssituasjon. Et lovforbud er et klart signal om at det ikke er aksept i det norske samfunnet for dette. Det gir også rektorer og barnehagestyrere et klart regelverk å forholde seg til.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.