Det er Dagbladet som har foretatt en rundspørring på bakgrunn av at den meget anerkjente regissøren Paul Greengrass planlegger en film om terroren 22. juli. Den britiske regissøren har lagt Åsne Seierstads dokumentarbok om 22. juli «En av oss» til grunn for manuset.

Vi har stor forståelse for at Baasmo Christiansen sammen med tre andre kjente norske filmskuespillere ville sagt nei til en slik rolle. Riktignok heter det jo gjerne at en skuespiller skal kunne ta alle roller, men å bli forbundet med en massemorder som Breivik vil nok de aller færreste ønske.

Vi er mer usikre på argumentasjonen den kjente Hamar-skuespilleren framfører. Han fordømmer Breivik som en reddhare, og mener terroristen ikke fortjener mer oppmerksomhet. På dette punktet tror vi Anders Baasmo Christiansen tar feil.

Det er lett å forstå følelsene knyttet til de grufulle handlingene Breivik begikk i 2011. Men uansett hvordan vi ser på massedrapene, vil terrorhandlingene være en del av vår historie. Derfor tror vi det vil være lettere å forholde seg til terroren i et historisk perspektiv, når vi har fått mer distanse til hendelsene.

Derfor er det også naturlig at den første filmen om Breivik og terroren i Norge lages av en utenlandsk regissør og uten norske skuespillere. De følelsesmessige båndene til etterlate og pårørende er ikke der på samme måte, og terroren kan skildres med blikket til en som betrakter Breivik fra utsiden. Det er nødvendig for å gi filmen kunstnerisk kvalitet.

Greengrass har laget spillefilmer om terrorhandlinger flere ganger tidligere. Så gjenstår det på se hvordan norske kinogjengere vil reagere på at det slippes en film om 22. juli. Vi tror det trengs langt mer tid før vi vil gå på kino for å se denne filmen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.