Planene om vinter-OL i Oslo i 2022 ble knust da Høyres stortingsgruppe behandlet saken. Det sier mye om hvor dårlig forkjemperne for OL i Oslo har håndtert prosessen, når den stanses i et parti som er så kjent for sin positive holdning til idretten. Årsaken er enkel: Komiteen for et Oslo-OL har aldri klart å skape virkelig entusiasme for OL-søknaden hos det norske folk. Begeistringen over å skulle få oppleve et nytt OL-94 var aldri til stede. Derfor var det folkemeningen som seiret da Høyre-ledelsen onsdag kveld erkjente at det ikke var politisk støtte for å ta saken til Stortinget.

Skylden må IOC ta selv, sammen med idrettslederne. IOC-pampene har hatt en lang rekke krav til et vinter-OL som rett og slett handler om overdådig luksus og ekstrem særbehandling. For det norske folk har det vært en sjokkartet opplevelse å se hvilke krav til forpleining IOC-lederne krever. At idrettslederne ikke selv skjønner at dette ville by problemer er nærmest utrolig.

I stedet for å skape en nasjonal glød for et vinter-OL har OL-komiteen kjørt hardt på at dette er muligheten for Oslo til å få alle de idrettsanlegg hovedstaden trenger. Vi er slett ikke uenig i at Oslo har behov for ny ishockeyhall og andre anlegg. Men når forslag om etterbruk av anlegg etter OL-94 blir møtt med en nedlatende holdning, blir det vanskelig å forsvare et Oslo-OL. I siste liten prøvde man å kutte kostnadene til staten, men så halvhjertet at det nærmest fungerte mot sin hensikt.

Det positive med Norges nei til Oslo-OL i 2022 er at vi har fått et innsyn i luksusen til den internasjonale OL-komiteen som vi ikke hadde før. Det norske avslaget er også et tydelig signal til IOC om at dette ikke er akseptabelt i et land som Norge. Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg karakteriserte i går overfor VG luksusen som «småting som man kunne ha ryddet av vegen». Ingen hadde tenkt på den muligheten, fordi ingen tidligere hadde kritisert det. Så virkelighetsfjern blir man når man har vært en del av OL-systemet i litt for mange år.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.