Planene om vinter-OL i Oslo i 2022 ble knust da Høyres stortingsgruppe behandlet saken. Det sier mye om hvor dårlig forkjemperne for OL i Oslo har håndtert prosessen, når den stanses i et parti som er så kjent for sin positive holdning til idretten. Årsaken er enkel: Komiteen for et Oslo-OL har aldri klart å skape virkelig entusiasme for OL-søknaden hos det norske folk. Begeistringen over å skulle få oppleve et nytt OL-94 var aldri til stede. Derfor var det folkemeningen som seiret da Høyre-ledelsen onsdag kveld erkjente at det ikke var politisk støtte for å ta saken til Stortinget.

Skylden må IOC ta selv, sammen med idrettslederne. IOC-pampene har hatt en lang rekke krav til et vinter-OL som rett og slett handler om overdådig luksus og ekstrem særbehandling. For det norske folk har det vært en sjokkartet opplevelse å se hvilke krav til forpleining IOC-lederne krever. At idrettslederne ikke selv skjønner at dette ville by problemer er nærmest utrolig.

I stedet for å skape en nasjonal glød for et vinter-OL har OL-komiteen kjørt hardt på at dette er muligheten for Oslo til å få alle de idrettsanlegg hovedstaden trenger. Vi er slett ikke uenig i at Oslo har behov for ny ishockeyhall og andre anlegg. Men når forslag om etterbruk av anlegg etter OL-94 blir møtt med en nedlatende holdning, blir det vanskelig å forsvare et Oslo-OL. I siste liten prøvde man å kutte kostnadene til staten, men så halvhjertet at det nærmest fungerte mot sin hensikt.

Det positive med Norges nei til Oslo-OL i 2022 er at vi har fått et innsyn i luksusen til den internasjonale OL-komiteen som vi ikke hadde før. Det norske avslaget er også et tydelig signal til IOC om at dette ikke er akseptabelt i et land som Norge. Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg karakteriserte i går overfor VG luksusen som «småting som man kunne ha ryddet av vegen». Ingen hadde tenkt på den muligheten, fordi ingen tidligere hadde kritisert det. Så virkelighetsfjern blir man når man har vært en del av OL-systemet i litt for mange år.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00