Et bilde av tre år gamle Aylan Kurdio går nå verden over på sosiale medier. Den lille gutten ble skylt opp på stranda i feriebyen Bodrum. I en liten gummibåt forsøkte Aylan og hans fem år gamle bror sammen med foreldrene å komme seg til Canada. Bare faren i den syriske familien overlevde etter at båten kantret. «Han hadde et navn: Aylan Kurdi. Rask handling kreves. En mobilisering i hele Europa trengs raskt», skrev Frankrikes statsminister Manuel Valls på Twitter.

Det er bilder som dette, som gjør at politikere verden over forstår at det nå kreves handling. Flyktningstrømmen fra Syria krever ekstraordinære tiltak, den krever at landene i Europa tar et felles ansvar for å ta imot langt flere flyktninger enn før.

Alle kommuner i Norge har fått beskjed av regjeringen om å bosette 50.000 flyktninger de neste tre årene. Både Stange og Hamar har sagt ja til å øke sine kvoter. Stange skal ta imot 45 flyktninger neste år, mens Hamar øker antallet fra 55 til 75. Det er absolutt ikke for mange. Tross utfordringene i kommuneøkonomien vil en sammenligning med for eksempel Tyskland vise at Norge har alle muligheter til å gjøre mer. Med en arbeidsledighet på 9 prosent venter Tyskland 800.000 nye flyktninger i år.

Kommunene på Hedmarken kunne altså strukket seg enda lenger. Vi vet at det er ressurskrevende å bosette flyktninger. Men med den prekære situasjonen verden opplever nå må vi løfte blikket og ta et felles tak for mennesker på flukt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.