Vårens oppgjør mellom LO og NHO endte med null i tillegg for de aller fleste grupper. Bare de lavtlønte kunne hente ut en reell økning, det vil si de som har en gjennomsnittslønn på under 90 prosent av industriarbeiderlønn. Årets ramme er beregnet til en vekst på 2,7 prosent. Det er i de lokale oppgjørene det eventuelt kan hentes ut en lønnsøkning. Dermed blir det en vurdering basert på lønnsomheten i den enkelte bedrift.

Det er flere forhold som gjør at LO har vært villige til et svært moderat oppgjør. Først og fremst lavere oljepriser, siden oljeindustrien har vært selve motoren for den økonomiske veksten i Norge. Det er oljen som har gitt oss en helt spesiell situasjon i Europa. Lavkonjunkturen i eurosonen slår selvsagt inn også her, selv om det har tatt lengre tid enn mange kanskje hadde trodd. Vi ser dessuten nå resultatene av den store arbeidsinnvandringen til Norge, som har pågått i mange år. Det norske lønnsnivået er nødt til å bli påvirket av at det finnes stadig mer arbeidskraft som ligger langt under det vanlig norske lønnsnivået.

Med et lønnsoppgjør rundt to prosent er Norge fortsatt et hakk over våre kriserammede naboer i EU. Det bør vi også være, all den tid vår nasjonale økonomi er bedre og ledigheten betydelig lavere. Vi har også muligheten til å iverksette statlige ledighetstiltak slik Norge gjorde under finanskrisen, siden Norge har en meget sterk offentlig økonomi.

For LO blir det viktigere å ivareta de fagorganisertes rettigheter, enn å slåss for høyere lønn. Det er mange forhold som nå peker i retning av at økonomien flater ut. Frykten for et krakk i boligmarkedet med rekordlav rente er også en trussel. Svak lønnsvekst vil på sikt kanskje bidra til å kjøle ned boligprisene. Det borgerlige flertallet på Stortinget er åpenbart opptatt av å bruke sin makt til å endre avtaleverket i arbeidslivet. I nedgangstider har fagbevegelsen en viktig oppgave med å forsvare rettigheter som er tilkjempet gjennom mange år.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.