Det eneste partiet i Hamar som har en kvinnelig toppkandidat er Venstre. Erfarne Live Giset blir dermed ikke bare Venstres viktigste stemmesanker, men også et mulig valg for dem som mener at det nå er på høy tid med en kvinnelig ordfører i Hamar. Giset har selvsagt rett i at man ikke skal få sin posisjon i kraft av sitt kjønn. På den annen side har det vist seg at det kreves pionérer for å skape endringer i samfunnet. Vi hadde neppe hatt kvinnelige prester, hvis ingen hadde våget å ta opp kampen mot mannsdominansen.

Vi har hatt to kvinnelige statsministre her i landet. Både i Ringsaker og Løten er det kvinner som styrer. I Hamar har vi fortsatt til gode å få fram en kvinnelig ordfører.

Ikke dermed sagt at det er noe galt med den sittende ordfører, eller hans mannlige utfordrere Fangberget (H) og Busterud (BBL). Skal Hamar få en kvinnelig ordfører er det likevel ikke nok å si som leder i Hamar Ap, Thomas Langeland Jørgensen, at man ikke kan vrake en god ordfører fordi han er mann, eller uttrykke generell bekymring for kvinneandelen, slik Einar Busterud (BBL) gjør. Det er enkelt å være enig med begge, men det fører ikke til flere kvinner på toppen av valglistene.

Lederskap utvikles ikke over natten. Det må jobbes over tid for å endre kjønnsbalansen, enten det er i politikk eller arbeidsliv. Listen for kommunevalget i 2015 er ikke lenger noe å diskutere. Men nå kan arbeidet starte med å sikre kvinnelige ordførerkandidater ved valget i 2019. Det er det langsiktige arbeidet som gir resultater, ikke en henvendelse like før nominasjonskomiteen skal begynne sitt arbeid.

Alle de tre største partiene i Hamar har sterke kvinnelige kandidater på sine lister. Jane Meyer, Grete Solli og Inga Borud står slett ikke tilbake for sine mannlige frontfigurer. Vi er heldig stilt når dyktige kvinnelige politikere allerede banker på døra. Høyre, Ap og BBL kan alle ha ambisjoner om en kvinne på topp i 2019. Da kan vi også håpe på kvinnelig ordfører i Hamar for første gang.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00