Vi vanlige forbrukere står ifølge matsvinn.no for nesten 220.000 tonn av dette, når vi tømmer ut melk som har gått ut på dato eller lar brune bananer gå i søpla. Resten av svinnet skjer hos matindustribedriftene, i grossistleddet og i butikkene.

En ting er at å kaste mat er etisk problematisk. En annen, mer målbar og konkret side av saken, er at det utgjør verdier for 20 milliarder kroner – og da er det ikke regnet med tall fra primærproduksjon, altså hos bøndene, og serveringsbransjen, restaurantene.

Matsvinnet skal ha blitt redusert med 12 prosent siden kartleggingen begynte for alvor i 2010. Det viser at bevissthet nytter. Men det er fortsatt mye igjen, og mange ledd som må ta seg sammen og se etter andre løsninger på et problem som har et ubehagelig i-landspreg over seg. Appen «Too good to go», rett oversatt «For bra til å kastes», er en kreativ måte å redusere kasting av mat. Her publiserer matbutikker, hoteller, bakerier, kiosker, kantiner og restauranter hver dag hvor mye mat de har til overs, og brukere av appen kan komme innom for å ta med seg rester for en billig penge. Førstemann til mølla gjelder. Resultatet er at restaurantene slipper å kaste fullt brukbar mat og forbrukere får kjøpe rimelige varer. Det er bra for miljøet, samfunnet, økonomien og vår felles framtid.

En skulle også tro at det er god reklame for de bedriftene som blir med i ordningen. De framstår som miljø- og etisk bevisste. I tillegg får brukerne god samvittighet når man er med på å «redde verden litt». Som vi skriver i dagens HA, er det så langt likevel ikke flere enn fem serveringssteder i Hedmark fylke som deltar i «Too good to go»-appen. Antakelig har det med kunnskap å gjøre. Sophie Wiik, damen bak appen, jobber for å gjøre bærekraftig livsstil til en vanlig måte å leve på. Med ytterligere informasjon om ordningen, vil dette kunne øke i omfang. Så må bedriftene selvfølgelig legge inn litt ressurser til å administrere oppdatering av appen og utlevering av mat. Det er det verdt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.