Som Hamar Arbeiderblad skriver er alle lederne i Høyre-lagene på Hedmarken klare på at statsministeren må følge forliket i Stortinget. De aksepterer ikke at Høyre må leve med miljøminister Vidar Helgesens (H) snuoperasjon. Vi skal ha en norsk ulvebestand, men den må begrenses til de mål Stortinget har vedtatt.

Høyres toppkandidat Kristian Tonning Riise pekte i NRK/Debatten på det paradoksale i at demonstrantene som inntok Oslo denne uka, ikke reiste inn til hovedstaden for å stemme mot et vedtak Stortinget skulle gjøre. De sto utenfor Løvebakken for å markere at de krevde Stortingets vedtak gjennomført. Og de sto der sammen med stortingspresidenten. Det sier mye om hvordan denne saken preger regjeringens største parti.

Første mulighet til å rydde opp er felleskonferansen mellom regjeringen, stortingsgruppa og sentralstyret denne helgen. Vi har vanskelig for å tro at en sak som splitter både partiet og nasjonen ikke vil bli et tema på dette møtet. Statsminister Erna Solberg (H) ser selvsagt at de andre partiene vil bruke ulvesaken politisk for alt den er verdt. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har allerede satt den øverst på sin elendighetsliste som inkluderer «nedlagte lensmannskontor, fødestuer og tvungne kommunesammenslåinger». Når også Ap-leder Jonas Gahr Støre krever opprydning, har regjeringen stortingsflertallet mot seg.

Viktigere er det at Helgesens snuoperasjon har åpnet alle sårene i den betente ulvedebatten. Med forliket på Stortinget fikk vi en begrensning i hvor stor ulvebestanden skal være, samtidig som det ikke levnes tvil om at ulven har en plass i norsk natur. Nå er vi tilbake i skyttergravene hvor følelsene fort overtar for argumentene.

Mange har hevdet at det finnes et politisk og juridisk handlingsrom for miljøministeren. Vår utfordring til Høyres Kristian Tonning Riise og Gunnar Gundersen er å synliggjøre det handlingsrommet slik at Vidar Helgesen kan få en veg ut av uføret. Det trenger både Distrikts-Norge og Høyre.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.