Festivalenes skjebne diskuteres etter at Hamar Music Festival har valgt å tråkke på bremsen. Den debatten blir ikke mindre aktuell nå som Hamar kommune må redusere budsjettet. La oss derfor minne om at dette er en av de svært få aktivitetene som setter Hamar på kartet utenfor egen region. Hedmark fylkesting valgte til manges overraskelse å videreføre sin kulturstøtte. Det er viktig for kulturlivet at også kommunen bidrar.

Samtidig kan ikke Hamar-regionen ha en uendelighet av festivaler. Det er flott med initiativ og pågangsmot, men det kan ikke være det offentliges oppgave å holde i live enhver festival. Vi tror det er klokt at kommunen å prioritere hvilket kulturuttrykk som skal bidra til å gjøre Hamar til en kulturell merkevare.

Vi vil peke på at både Rolf Jacobsen og Kirsten Flagstad har sterke røtter knyttet til Hamars historie. Det vil derfor være en logikk i at de får offentlig støtte, og kunne presenteres som et stykke Hamar-historie overfor et publikum utenfor regionen. Poesifestivalen og Flagstad-festivalen er dessuten unike i nasjonal sammenheng., mens det finnes mange jazzfestivaler og rockefestivaler.

Fjorten festivaler i Hamar-regionen teller vi, og det er kanskje i overkant av hva det er marked for? I hvert fall når lysten til å arrangere er festival er langt større enn evnen til å markedsføre den. En blanding av initiativ og sjenanse preger festivalarrangørene på Hedmarken.

Flere har tatt til orde for at festivalene må samarbeide. Det tror vi er fornuftig, hvis ikke flere skal måtte gi opp. Når Nattjazz og Festspillene i Bergen kan gå i kompaniskap, bør det være grunnlag for en slik tenking også her. Junihamar var en spennende paraply som markedsbegrep, det bør videreføres med en klarere struktur. Vi tror festivalarrangørene må sette seg ned og diskutere både samarbeid, markedsføring og et mer målrettet arbeid mot mulige sponsorer. Da vil flere festivaler kanskje også kunne overleve uten offentlig støtte. På sikt må det være et klart mål.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.