De olympiske leker i Rio de Janeiro nærmer seg. Oppkjøringen til mesterskapet har denne gangen i stor grad dreid seg om dopingavsløringene i det russiske idrettsmiljøet. Og det handler ikke bare om at enkeltutøvere er tatt i juks, det er snakk om et utstrakt nasjonalt dopingregime, systematisk kontrollert og organisert av idrettsmyndighetene i landet.

At Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) ikke ser dette som tilstrekkelig til å kollektivt utestenge hele den russiske troppen fra OL, er en gåte. De overlater i stedet til de forskjellige internasjonale særforbundene å avgjøre om de tillater russiske utøvere å delta. Gerhard Heiberg i IOC sa til NRK at det i prinsippet er en total utestengelse for alle russiske idrettsutøvere i OL i Rio, siden hver enkelt nå må bevise overfor det internasjonale antidopingbyrået WADA at de er hundre prosent rene for doping. Det må vi si er et svært hullete prinsipp. Riktig nok får ingen russiske idrettsledere akkreditering til OL, det skulle da bare mangle. Men kun friidrettsforbundet har utestengt alle utøverne, og alt tyder på at over 200 russiske utøvere kommer til å delta.

Nå ville selvfølgelig en felles, nasjonal og kollektiv straff gått ut over enkelte rene utøvere, og det ville opplevdes som urettferdig for dem. Men vi mener IOC her hadde muligheten til å sette et tydelig eksempel for nulltoleranse for doping, sende viktige signaler og legge et vesentlig press på russiske idrettsmyndigheter. I stedet for å jobbe for idrettens troverdighet, fraskriver IOC seg ansvaret. Og når ikke nasjonalt organisert doping er nok, når er da grensen nådd?

Russlands president Vladimir Putin kaller utestengelsen av russiske idrettsutøvere en «politisk kampanje» og mener de andre OL-deltakerne vil føle at verdien av medaljene deres blir devaluert når russerne ikke er med i konkurransen. Det er selvfølgelig helt feil. Tvert imot er det når idretten er full av doping at devalueringen skjer. Verdien på medaljer og rekorder ødelegges, både for dem som konkurrerer og for publikum som ser på. Og IOC gjør altså ikke nok for å rydde opp.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00