Når unge sjåfører med ferskt førerkort tråkker hardt på pedalen, er det ikke så lett å si fra at du er redd. Særlig ikke når du er forelska i sjåføren. Slike beskrivelser kom da Hamar Arbeiderblad nylig stakk innom Kiwi-plassen og snakket med de unge bilførerne.

Debatten om unge bilførere og stor fart kom til overflaten under rettssaken mot 19-åringen, som står tiltalt etter bilulykken ved Hernes. Farten han holdt skal ha vært svært, svært høy. Den resulterte i at de tre medpassasjene som var vennene hans mistet livet. Under rettssaken ble det hevdet at 19-åringen senere hadde passert ulykkesstedet på nytt i svært høy fart.

Ungdommene vi snakket med i Løten representerer selvsagt ingen andre enn seg selv. Men det kan ikke komme som noen overraskelse at de fortatt er svært glade i fart. Når en av dem sammenligner seg med den tiltalte 19-åringen og sier «det kunne like godt vært meg», er det all grunn til å tro at vi dessverre er svært nær sannheten. Mange har kjørt forferdelig fort, og gjør det fortsatt.

Å teste grenser har vært et kjent fenomen for unge menn til alle tider. I dagens moderne samfunn ligger mulighetene der i rikt monn. Vi skulle selvsagt ønske at en så forferdelig ulykke som vi har vært vitne til på riksveg 25, førte til en markant holdningsendring for alle bilførere. Slik er det ikke. Rånerne vil nok fortsatt gjerne tro at dette ikke skjer dem, siden biler og høy fart er en så stor del av livsstilen deres.

La oss heller ikke glemme at den tallmessig største trusselen på norske veier ikke er fartsgalskapen til noen få unge bilførere med tilhørighet til Bygde-Norge. Fortsatt er det voksne menn, gjerne med barna i baksetet, som foretar halsbrekkende forbikjøringer for å rekke fram til hytta fredag ettermiddag. Det finnes dessverre ingen indikasjoner på at vi tar inn over oss hvor farlig høy fart er, før den dagen kommer da ulykken rammer oss selv.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00