Den fastlåste situasjonen mellom SSB-direktør Christine Meyer og finansminister Siv Jensen (Frp) var nødt til å finne en rask løsning.

Den mest alvorlige konsekvensen av konflikten har vært at renommeet til landets viktigste leverandør av statistiske fakta nå er i fare. Holder forskingen ved SSB et kvalitativt høyt nok nivå? Har Meyer bidratt til en politisering av forskingen, som noen forskere blir et ofre for? Ble hun utsatt for en kampanje fra grupper av ansatte som ikke aksepterer en siviløkonom som øverste sjef? Avhengig av hvem man lytter til er dette påstander som har vært sauset sammen i en debatt hvor skillelinjene synes uklare.

Det vi vet er imidlertid at Christine Meyer fikk et klart mandat da hun ble ansatt i 2015. Statistisk sentralbyrå måtte gjennom en omstilling. Byrået skulle kutte kostnader, digitaliseres og forske på høyt internasjonalt nivå. Det er krevende å forandre en organisasjon hvor de ansatte har stor faglig tyngde og består av mange sterke personer. Den som leder en slik prosess er avhengig av full støtte fra eierne, i dette tilfellet finansministeren. Det kan se ut som Siv Jensen sviktet sin etatssjef da uroen startet. For SSB-sjefen ble det umulig å gjennomføre en omstilling når hun skulle kjempe både mot egne ansatte og sin egen sjef.

Vi frykter at uavhengigheten til SSB er truet etter den åpne konflikten mellom Christine Meyer og Siv Jensen. For Meyer var det til slutt ingen vei tilbake. Uten tillit handlet det bare om sluttavtalens størrelse og formuleringer. Men kravet om en endringer i SSB ligger fortsatt på bordet. Hvilken mulighet vil en ny sjef ha til å gjennomføre dem, når vi alle har sett at faren for å bli dolket i ryggen er stor? Og hva er den egentlige årsaken til at Siv Jensen plutselig mistet tilliten til Christine Meyer? Hvis dette handler om politiske føringer for forskingen til SSB, betyr det grunnstøting for uavhengigheten til byrået

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.