Aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere er på generell basis et godt tiltak. Ingen får et bedre liv av å sitte alene hjemme, uten noe å gjøre og uten mennesker rundt seg. Når Hamars nye rådmann Bjørn Gudbjørgsrud varsler at det skal innføres en ny ordning hvor sosialhjelpsmottakeren kommer ut i arbeidslivet, er det et positivt forslag.

Hamar kommune har problemer med å få kontroll på kostnadene til Nav. Aktivitetsplikt kan kanskje føre til at flere kommer over i arbeid, og dermed bidrar med skatteinntekter i stedet for å motta stønad.

Vi er mer skeptiske hvis rådmannen vil bruke dette tiltaket til å løse konsekvensene av kommunens kutt i hjemmehjelptjenesten. Mange unge stønadsmottakere innenfor Nav har begrenset erfaring fra arbeidslivet. Skal de fylle funksjoner innenfor hjemmehjelptjenesten, kreves det at de er skikket til å utføre det arbeidet som dagens ansatte utfører. Eldre som ikke kan klare seg selv er fullstendig prisgitt det arbeidet som kommunens ansatte utfører. Blir kvaliteten redusert som en følge av at ufaglært arbeidskraft slippes til, synes vi dette er et dårlig forslag.

Vi forutsetter at den nye ordningen med aktivitetsplikt ikke skal erstatte faglært arbeidskraft, eller løse kommunens økonomiske problemer. Derimot ser vi mange fordeler ved at sosialhjelpsmottakere kommer i tillegg til dagens bemanning. På den måten får de viktig arbeidserfaring og innsikt i et yrke de kanskje senere vil utdanne seg til.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.