I slutten av september varslet kommunalminister Jan Tore Sanner (H) at regjeringen ønsker å endre retningslinjene for lederlønningene i Staten. Sanner vil stramme inn dagens ordninger for etterlønn, men samtidig vil han øke bruken av lønn basert på prestasjoner, altså premiere mer dem som når målbare resultater. Staten er arbeidsgiver for hundrevis av ledere. Selv om Erna Solberg har manet til moderasjon i lønnsoppgjørene for å opprettholde norske virksomheters konkurransekraft mot utlandet, har det også vært argumentert for at lønningene bør holde et høyt nivå, slik at Staten er i stand til å konkurrere med private bedrifter om både å rekruttere og holde på de best kvalifiserte lederne.

Lederlønnssystemet i Staten ble etablert i 1991 og kan ha godt av justeringer. Samfunnet og arbeidslivet har endret seg mye på de 24 årene. Folk bytter jobb oftere, og mange veksler mellom stillinger i det offentlige og det private. En nøktern bruk av resultatlønn eller bonuser også i statlige jobber kan være gunstig, og virke motiverende for en del produktive, moderne ledere. Men ideen om at høye lønninger og gode lederegenskaper automatisk henger sammen er likevel ikke noe psykologiprofessor Geir Kirkebøen ved Universitetet i Oslo går god for, ifølge Dagbladet.

En viktigere justering er det derfor at kommunalministeren nå vil unngå at Staten pådrar seg å opprettholde lønnsforpliktelser overfor ledere som går av. Ledere som ikke lykkes i jobben de er satt til, bør ikke belønnes med en «retrettstilling» der de blir pålagt mindre ansvar, men likevel beholder den samme, høye lønna. Slike personlige goder virker ofte svært provoserende på de ansatte i bedriften, som har opplevd en leder som faktisk ikke fungerte. Denne type forskjellsbehandling reagerer mange på, både som urettferdig og tradisjonelt svært unorsk. Det er da heller ingen grunn til at Staten skal konkurrere med bedriftene i det private arbeidsmarkedet når det gjelder å betale ut fallskjermer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.