Denne uka ble det innført en ny form for straffereaksjon her i landet. Målet med ungdomsstraffen er å hindre at kriminelle mindreårige fra 15 til 17 år havner i fengsel. Det er viktig at Norge får på plass mer humane alternativer til å putte barn i fengsel, noe vi er blitt kritisert av FNs torturkomité og FNs barnekomité for å praktisere. Fengsel er en straffereaksjon som egner seg svært dårlig for unge mennesker under 18 år, og som nærmest fungerer som en «forbryterskole».

Den nye ungdomsstraffen handler i stedet om streng sosial kontroll. Den skal idømmes i retten, og er ment for alvorlige forhold og gjentatt kriminalitet, der man tidligere har fått ubetinget fengsel. Fokuset er på forebygging og rehabilitering. Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil involvere alt man har tilgjengelig av ressurser knyttet til den aktuelle ungdommens hverdag. Det dreier seg om politi, påtalemyndighet, barnevern, skole, frivillige organisasjoner, kriminalomsorgen og Konfliktrådet.

Først må lovbryteren møte offeret, dem som er utsatt for den kriminelle handlingen. Det er første skritt for å få ungdommen til å se konsekvensene av egne handlinger. Deretter følger en forpliktende handlingsplan over et halvt til tre år, som administreres av konfliktrådet. Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) fremmet dette straffeforslaget på vegne av den forrige regjeringen allerede i 2011. Han var opptatt av at en såkalt «gjenopprettende rettsprosess», som involverer både gjerningspersonens nettverk, ofre og hjelpeapparatet, vil være bevisstgjørende og virke holdningsendrende for ungdom som har kommet skeivt ut. Når straffereaksjonen også tilpasses individuelt, bør det nye regelverket være et godt verktøy for å hindre tilbakefall og å hjelpe unge mennesker slik at de ikke begår nye lovbrudd. Det betinger at man når ungdom før de er kommet for langt i en kriminell løpebane. Konfliktrådet har ansatt 29 ungdomskoordinatorer over hele landet for å administrere ordningen. Det kritiske punktet må være at disse har ressurser nok til å få unna sakene ettersom de oppstår. Hvis det hoper seg opp og dannes «soningskøer» er vegen mot ny kriminalitet kort.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.