Skal politiet gi næringsdrivende tillatelse til å publisere opptak fra overvåkingskameraer som et bidrag i sin egen etterforsking? Spørsmålet er aktualisert etter at stasjonsdriveren på en bensinstasjon i Ringsaker gjorde nettopp det. Han var naturlig nok inderlig lei av å bli frastjålet bensin. Overvåkingskameraene registrerer all aktivitet rundt pumpene, og etter å ha sett på opptakene ble det klart at en ung mann tre ganger på kort tid hadde svingt inn på stasjonen og fylte tanken. Uten å betale. I og med at nummerskiltene var identifiserbare kunne stasjonsdriveren gå til politiet med opptakene.

Hos politiet ble han rådet til å legge ut opptakene på sosiale medier, i håp om at det skulle komme inn tips om identiteten til bensintyven. Det tok mindre enn en time etter at opptakene var publisert før saken var oppklart.

Ingen liker å bli utsatt for tyveri. For driveren av bensinstasjonen representerer bensintyveriene et tap på 60.000 kroner i året. Det er forståelig at han ønsket å benytte de virkemidlene som var tilgjengelig. I dette tilfellet ble opptakene publisert for offentligheten. Det som ikke er bra er at politiet gir klarsignal for slik identifisering. Det er nemlig i strid med instruksene fra Datatilsynet.

Lensmannen i Ringsaker, Terje Krogstad overdriver ikke når han sier at «det ikke er greit at en video blir lagt ut». Som lensmannen poengterer bør man være forsiktig med dette fordi det fort kan bli en gapestokk. Vårt rettssystem bygger på at det bare er politiet som har anledning til å drive etterforsking. Det er også et viktig prinsipp at man er uskyldig inntil det foreligger fellende bevis. Det er altså ikke opptak på sosiale medier som skal fungere som domstol i kriminalsaker, uansett hvor overbevisende opptakene ser ut til å være.

Det må være politiet som står for etterforskingen og avgjør om identifisering skal skje, basert på innbyggernes alminnelige trygghet. Ved å gi tillatelse til at stasjonsdriveren innledet sin egen etterforsking, undergraver politiet også sin egen rolle. Det bør lensmann Terje Krogstad fortelle sine tjenestemenn.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00