Det er ikke ofte vi hører Riksadvokaten så selvkritisk. Men etter at rapporten om hvordan politiet etterforsker trafikkulykker var lagt fram, beordret riksadvokat Tor-Aksel Busch en umiddelbar reaksjon fra landets politikamre. Biltrafikken tar liv og lemlester mennesker. I Norge er det 92 døde hittil i år som følge av trafikkulykker, og over 3.600 skadde. Døden vil ikke forsvinne fra norske veier. Men vi bør i det minste kunne regne med at politiet driver ordentlig etterforsking når liv går tapt.

Slik er det dessverre ikke. En arbeidsgruppe har gjennomgått hvordan politiet etterforsket 231 alvorlige trafikkulykker i 2012. Bare i 30 prosent av ulykkene ble det tatt alkotest av bilføreren. Bare i ti av 231 ulykker gjennomførte politiet rekonstruksjon. Det undersøkes ikke om ulykkesårsakene var bruk av mobiltelefon, dødsulykker henlegges uten at gjerningsmannen blir avhørt og noen dødsulykker henlegges som selvmord uten etterforsking. Det ser med andre ord ikke ut til at politiet legger innsats i å stille uaktsomme bilførere til ansvar, selv om de tar liv.

Det er ikke vanskelig å slutte seg til riksadvokat Busch når han konkluderer med at dette var verre enn han trodde. Nordmenn flest regner nok med at en dødsulykke i trafikken er en alvorlig sak som etterforskes grundig. Slik er det altså ikke. Når både Riksadvokaten og statsadvokat Erik Førde, som har vært med i arbeidsgruppen, etterlyser en bevisstgjøring ved politikamrene og mer dedikerte etterforskere, forstår vi at det handler om innstillingen den enkelte polititjenestemann har når dødsfall på vegene etterforskes.

Selv om trenden de siste årene har vært færre dødsulykker og skader i trafikken, er det likevel ingen grunn til å tro at trafikkdøden vil bli redusert uten en holdningsendring hos bilførerne.Vi må vite at det er forbundet med straff å ikke overholde trafikkreglene. Bedre biler og bedre veger fører til større fart og hyppigere forbikjøringer. Landets politimestre bør definitivt merke seg den klare marsjordren de har fått fra Riksadvokaten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.