I dag er det en merkedag for Hamar. Stortorget skal offisielt åpnes. Dermed er vi i mål med den siste milepælen i opprustningen av Hamar sentrum. Vi har fått nye Strandgata som har utviklet seg til en flott paradegate med et restaurantliv som er en by verdig. Vi har fått nye Ankerskogen som er et badeanlegg få har maken til. Vi har fått kulturhuset, som har løftet fram kulturlivet i regionen, og blitt et bygg som symboliserer Hamars ambisjoner. Og i dag åpner også det som i flere år har vært en stor byggeplass: Stortorget.

Byen vil være preget av torgåpningen hele helgen. Bjørn Eidsvåg er et godt valg som hovedartist. Han har et forhold til Hamar, han er en folkekjær artist som treffer bredt, og ikke minst har han appell hos ungdommen. Eidsvåg er en av få norske artister som henvender seg langt utover sin egen generasjon. Vi vil berømme arrangørene for nettopp å inkludere ungdommen i åpningsprogrammet. Hele lørdag kveld har en profil som vil trekke ungdom til Stortorget.

Det nye Stortorget har vært omdiskutert fra første dag. Selve prosessen med innbyggerinvolvering, utplassering av gjenstander for å skape debatt om torgets særegenhet, og senere politikernes inngrep for å tilpasse torget til budsjettet har skapt uklarhet om hva Stortorget skulle bli. Også etter at Stortorget ble ferdig er det tvil om dette blir det samlingsstedet vi trenger i Hamar sentrum.

I dag åpner Stortorget og det er tid for å legge diskusjonen vekk. I stedet må vi alle ta Stortorget i bruk, det er nemlig opp til hver og en av oss å gjøre det til det vi ønsker. En stor tom plass, eller et yrende folkeliv? Det er det faktisk vi som avgjør. Ut av sofaen og inn på kafeen. Ta med bikkja og sett deg på en av benkene, treff andre mennesker og slå av en prat. Legg klaging til side og omfavne Stortorget. I dag gratulerer vi Hamar med det nye Stortorget, noe som også markerer at byutviklingsprosessen har vært en stor suksess.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00