Torsdag overleverte Sparebanken Hedmark i Stange en sjekk på 100.000 kroner til restaurering av Fredheim. Tidligere har Norsk kulturminnefond bevilget 345.000 kroner, mens Stange kommune har lagt en million kroner på bordet. Dessuten har vi en lang rekke mindre bidragsytere. Det er Ingeborg Refling Hagens hus som nå skal reddes.

Oppgaven er formidabel. Fredheim har stått mer eller mindre ubebodd siden hun døde i 1989. Men det er all grunn til å redde dette huset. Refling Hagen var en kulturformidler i ordets rette forstand. På Fredheim har mange bodd i perioder for å kunne jobbe med kunstneriske prosjekter. Det var også teateroppsetninger som folk kom langveis fra for å se.

Suttungbevegelsen springer ut fra Ingeborg Refling Hagens arbeid, og her spilte Fredheim en viktig rolle. Huset framstår i dag som et levende museum. Det står fortsatt slik det gjorde da hun levde, og bærer tydelig preg av at kjente kunstnere har bodd der.

Ildsjelene bak Foreningen Ingeborg Refling Hagen kulturhus Fredheim har gått inn i prosjektet med dødsforakt. Det har ikke manglet på advarsler. Mange frykter at det er for dårlig økonomisk fundert. Men noen ganger trengs det mennesker som vil gjøre det umulige mulig. Fredheim er et av Stanges viktigste kulturbygg. På sikt vil det være en stor attraksjon for kommunen. I tillegg gjenreises minnet om Ingeborg Refling Hagen på en verdig måte.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.