Menneskeliv har gått tapt fordi noen ønsker å stanse ytringer, og spre frykt. To mennesker er døde som en følge av at en mann etter all sannsynlighet ønsket å likvidere den svenske tegneren Lars Vilks. Et debattmøte om ytringsfrihet og en jødisk synagoge var de to arenaene for drapene. Det er liten tvil om at det er en ytterliggående islamist som sto bak terrorhandlingene.

Tegneren Lars Vilks er blant dem som har utfordret islamske fundamentalister aller mest. Etter at han tegnet profeten Muhammed som en hund ble det utlovet en belønning på 100.000 dollar av terrornettverket Al Quaida til den som klarte å drepe ham.

Vilks blir av mange oppfattet som en som bevisst ønsker å provosere islam. Der skiller han seg fra tegneseriemagasinet Charlie Hebdo, hvor målet med tegningen er å harselere med alle autoriteter. Derfor er også Lars Vilks langt mer omdiskutert.

Men ytringsfriheten kan ikke forbeholdes dem det store flertall sympatiserer med. Også den som bevisst ønsker å provosere, har den samme rett til å ytre seg som alle andre i samfunnet.

La det ikke være tvil om at terroren i København er et nytt angrep på den frie ytring over hele verden. Fundamentalistiske krefter har valgt væpnet kamp mot retten til å ytre seg. Det er en kamp vi ikke har råd til å tape. Den informasjonen dansk politi sitter med så langt, tyder på at gjerningsmannen var alene om drapene.

Ingen ting som tyder på at et organisert terrornettverk sto bak. Men han er ikke slett ikke alene. Organisasjoner som Den islamske staten og Al Quaida har sympatisører over hele verden som er villige til å gå til krig mot ytringsfriheten.

Vestlige lands militære intervensjoner i den muslimske del av verden har nok bidratt til å øke hatet mot vesten. Men det fratar på ingen måte disse ekstreme kreftene ansvaret for å drive en blodig kamp mot ytringsfriheten på islams vegne.

Muslimer over hele verden bør markere at de ikke aksepterer at deres religion misbrukes til å ta liv for å stanse den frie ytring.

Les også
DEBATT Les her hva HA mener.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.