terrororganisasjonen IS tok i går på seg ansvaret for drapene på 50 mennesker på en nattklubb i USA. 29 år gamle Omar Mateen var bevæpnet med både rifle og håndvåpen da han gikk inn på nattklubben i Orlando. Klubben er kjent som et populært samlingssted for homofile. Mateen skjøt rundt seg i over et minutt før han ble drept av en politimann. 50 uskyldige mennesker måtte bøte med livet.

Terroristen er amerikansk statsborger, men av afghansk avstamning. Han har vært i søkelyset til FBI, og er avhørt flere ganger. Når IS nå påtar seg ansvaret for terrorhandlingene, er det slett ikke sikkert Omar Mateen noen gang har vært i direkte kontakt med IS. Talsmann Abu Muhammad al-Adnani har imidlertid oppfordret alle IS-sympatisører til vold mot sivile. IS påtar seg ansvaret for angrep som folk utfører i deres navn selv om IS ikke har medvirket til angrepet, sier den amerikanske terroreksperten Jessica Stern til Aftenposten.

Vårt demokrati bygger på verdiene om at ingen skal diskrimineres på grunn av religion, seksuell legning eller etnisitet. Retten til å ytre seg fritt er en grunnpilar i vårt samfunn. Terroren i USA representerer det stikk motsatte. Den som lever annerledes enn det IS definerer som rett tro straffes med døden. I dette tilfellet var de homofile målet.

Slik IS opererer kan såkalte «ensomme ulver» bli en ny ressurs for dem i deres kamp mot demokrati og ytringsfrihet. Mange av de såkalte soloterroristene har mentale forstyrrelser, og angriper gjerne det de hater ved samfunnet. IS har gjennom sin innflytelse klart å gi legitimitet til voldsbruk og drap hos mange selvradikaliserte muslimer. De er ekstremt vanskelige å stoppe, når de helt alene utfører fryktelige terrorhandlinger. Vårt svar må igjen og igjen være å vise fram de verdiene som det åpne, levende demokratiet representerer. IS har ved å påta seg ansvaret for terroren i Orlando fortalt hvilken skjebne som venter homofile i den islamske idealstat.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00