15.800 av dem det tradisjonelle Vasaloppet på hele 90 kilometer fra Sälen til Mora 5. mars. Da er startlista helt full. Og vintrene har de siste årene vært like snøfattige over kjølen, som de har vært her i landet.

Så hvorfor sliter Birkebeinerrennet vårt med så drastisk dalende påmelding? Mens 17.000 løpere sto på startstreken for fire år siden, er arrangørene i år fornøyd hvis de når 10.000 deltakere. For all del, det er mange mennesker det også, det er fortsatt et stort og krevende arrangement å avvikle. Men det er ikke tvil om at publikums interesser har endret seg. Det er det mange grunner til det, snømangel én av dem. For det er utstyrsmessig enklere å løpe på beina. Men i tillegg til temperatur, er trend og tidsklemma to andre faktorer. En del løpere gikk Birken kun én gang de årene det var som mest populært. Kanskje var de drevet av konkurransemiljøet på arbeidsplassen? «Alle» skulle. En ivrig kompisgjeng som vil skyve grenser? Men så ser mange at den nødvendige mengden trening som skal til for å ta Merket ikke er mulig å opprettholde ved siden av et familieliv – og hopper av.

Nedgangen i Birken-deltakere betyr neppe at folk er mindre opptatt av å holde seg i form. Mange trener mye. Men de er mindre opptatt av – og har heller ikke tid til – å trene som toppidrettsutøvere. Særlig når det blir lengre mellom tilgangen på snøfylte skiløyper. Selv om arrangøren av Birkebeinerrennet sier til HA i dag at de vil og må utvikle seg, tør de ikke endre prinsippet om å ta Birkenmerket, å komme i mål innenfor et visst tidsrom.

Men hvis fokuset endres, fra merkekrav, utstyrsbehov og tidtaking til en mer folkelig tilnærming med vekt på folkehelse, skiglede og familiearrangement, vil ikke da turløperne – bredden, massene – komme tilbake til startstreken? Det er nettopp det Vasaloppet, som er nesten dobbelt så langt som Birken, har lyktes med: å gjøre ei hel uke til en folkefest for alle som vil ut i naturen, ut på ski og ha en stor opplevelse – uten tids- og resultatpress.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.