det er vanskelig å spå i politikken, men vi tror ikke Anders Anundsen (Frp) sitter veldig lenge som justisminister. Fredagens høring viste at han ikke har forsøkt å oppfylle intensjonene i samarbeidsavtalen når det gjelder uttransportering av asylbarn fra Norge. Denne delen av avtalen ble løftet fram som en stor politisk seier av både Venstre og Kristelig Folkeparti da samarbeidsavtalen til den borgerlige regjeringen ble presentert. Derfor er misnøyen i de to mellompartiene naturlig nok stor når det handler om justisministeren.

Høringen har så langt ikke gitt grunnlag for mistillit mot justisminister Anundsen. Men han er så politisk svekket at det vil være et problem for regjeringen hvis han blir sittende for lenge. Høringen avdekket at Anundsen ikke på noe tidspunkt i sin kommunikasjon med politidirektoratet har vært opptatt av å fokusere på at lengeværende asylbarn ikke skulle uttransporteres. I stedet har han ønsket seg høye tall for utsendelse av asylsøkere. Da er familier et godt sted å begynne.Som flere medier har skrevet, jobbes det nå i både Venstre og KrF for å få Anundsen fjernet. Rogaland Venstre har allerede vedtatt mistillit til den sittende justisminister. Det er åpenbart en reaksjon på dette når Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde uttaler til Klassekampen at regjeringen kommer til å gå av hvis ikke Venstre slutter med hardkjøret mot Anundsen. Tybring-Gjedde har begrenset autoritet i sitt eget parti, men uttrykker nok likevel mye av frustrasjonen Fremskrittspartiet opplever om dagen. De finner ingen veg ut av de dårlige meningsmålingene. Tiggeforbudet måtte legges bort, og ble en ny tapersak for regjeringen.Antakelig kan det være klokt å skifte ut Anundsen når høringen er over, og striden rundt asylbarna har lagt seg. Fremskrittspartiet og regjeringen trenger statsråder som kan stå i den motvinden H/Frp-regjeringen har kjent over lang tid. En vingeklippet justisminister er ikke noe sterkt kort når kommunevalget rykker nærmere.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.