Noen ganger er det som kan se ut som den mest naturlige ting i verden, og som vil gjøre hverdagen enklere for mange, omtrent umulig. Som for eksempel på en enkel måte å kunne finne ut når bussen går i et annet fylke, og å kunne kjøpe billett til denne bussen. På tross av forsøk i flere år har det ikke lykkes å få til en fungerende nasjonal reiseplanlegger og et felles billettsystem. Og synderne er «småkonger» rundt om i fylkene. De har hatt makt og myndighet til å sette egne interesser foran kundenes behov.

En av de åpenbare årsakene til at det ikke har blitt nasjonale systemer, er organiseringen av kollektivtransporten på landsbasis. Det er fylkeskommunen som har ansvaret for kollektivtransporten i hvert fylke, og de aller fleste har valgt å lage egne elektroniske billettsystemer som ikke snakker med hverandre, og lokale reiseplanleggere som ikke klarer å ta deg over grensen til nabofylket. I tillegg har de ulike takstsystem, ulike nettbutikker og apper med et utall ulike betalingsløsninger, og hvert sitt billettspråk der en enkeltbillett ikke nødvendigvis heter noe så enkelt som «billett», men kanskje «Rufus impuls» eller «enkeltskyss».

Før ferien ba et enstemmig storting, etter forslag fra Venstre, regjeringen ta initiativ til å opprette en nasjonal ordning med tilbud om elektronisk billett for sømløse kollektivreiser over hele landet, i samarbeid mellom de ulike aktørene. Dagens organisering gjør at regjeringen vil være avhengig av velvillighet fra fylkene for å komme i mål med saken. Hedmark Venstre bebudet i går et forslag i fylkestinget i løpet av høsten om at Hedmark skal være pådriver for at ordningen skal fullføres raskest mulig. Hedmark Trafikk vil ha en sentral rolle i dette arbeidet. - Det fylkeskommunale tilbudet hos oss må ikke være til hinder for at det skal være enkelt å reise for folk fra vårt fylke til andre fylker på arbeid eller på ferie, mener fylkesleder Sjur Skjævesland. Det bør ikke være noe i vegen for at forslaget får enstemmig tilslutning i fylkestinget.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.