Byfornying, byforskjønnelse, oppgradering. Det er flere måter å beskrive den utviklingen Hamar sentrum har vært gjennom de siste sju-åtte årene. Mye har skjedd, ikke minst utseendemessig, men også når man ser på «innholdet» i bykjernen.

LES OGSÅ: Casa Blanca skal males i "ny, gammel drakt"

Tilbudene og mulighetene for innbyggerne som vil bruke byens gater og torg er vesentlig bedre nå, enn bare for ganske få år siden. Strandgata er oppgradert, Stortorget pusset opp, kulturhuset er på plass. Vestre Torg har fått en kjempefin lekeplass, det samme har Strandgateparken. Og all kritikk av stupetårnet synes å ha stilnet etter en sommer der både tilreisende og fastboende nærmest har måttet kjempe om en plass i sola på tårnet for å stupe og hoppe i Mjøsa.

I det hele tatt er det gjort tiltak og grep som utvilsomt har bidratt til både stolthet og bevissthet om at Hamar er en attraktiv by.

LES OGSÅ: Kjøper og pynter Hamars mest utskjelte bygg

Like mange beskrivende ord – men helst av det mer negative slaget – er brukt om Casa Blanca. Den sentrale bygården nederst på Stortorget er kalt for «skrekk-kabinett» og «blå-sur ost», og vi er mange som har klaget over både farger og mangel på vedlikehold de siste årene. Ordfører Einar Busterud kaller det «forargelsens hjørne». Men det skal det altså nå bli slutt på.

Det er både etterlengtet og gledelig at gårdeier Thorleif Sørhol Nielsen tar en stor investering og i løpet av høsten vil sørge for et sårt tiltrengt ansiktsløft for et av Hamar sentrums signalbygg. Vi er spent på resultatet når det sies at oppussingen av fasaden skal resultere i at gården får et utseende nærmere det stramme, originale uttrykket arkitekt Rolf Prag sto for da bygget var nytt på 50-tallet.

Nå er det ikke noe poeng i seg selv at alt skal måtte tilbakeføres til gammel storhet. En by bør kunne bestå av og gjenspeile alle typer byggeskikker og historiske faser. Men omgivelsene preger oss som bor og ferdes i byen, og nedslitte og dårlig vedlikeholdte bygninger med manglende maling, gamle skilter og ødelagte markiser drar helhetsinntrykket ned. Hansken er altså kastet til andre gårdeiere i byen. Alle har ansvar for at byen framstår som trivelig, og kostnadene for oppgradering vil garantert være lønnsomme på sikt.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00