For en helg det skal bli i Hamar sentrum! Minst 10.000 mennesker er ventet til den store bilmessen Show’n Shine i Vikingskipet. Også kalt landets råeste motorsportmesse. Motorsykkelentusiastene har Old Bikers-samling på Skibladnerbrygga. Det er Bondens marked i gågata, musikkens dag og jazzfestival ledet av utrettelige Anja Kathrine Tomter, som lager Anjazz-opptog og konserter. Søndag inntar folket Strandgata, Hamars nye paradegate. Det er ventet tusenvis av mennesker når årets første loppemarked går av stabelen.

Det snakkes og skrives mye om byutvikling og satsing i sentrum. Vi avkrever politikerne planer og ber om bevilgninger til å ruste opp. Alt dette er bra og viktig. Men når en helg som denne står for døra, er det også tid for å minne om at uansett hvor mye man forskjønner sentrum og skaper gode byrom, er vi avhengige av at det skjer noe i byen som trekker folk dit.

Blant mange, mange som bidrar til nettopp dette, stopper vi opp ved Linn Byberg som et godt eksempel. Hun er en ekte byentusiast, som på eget initiativ har igangsatt et marked, som nå krever en bilfri Strandgate på grunn av populariteten. Gater, torg og bebyggelse kan planlegges av politikerne. Men uten de som ut fra egen kreativitet setter i gang noe som trekker masse mennesker ut av stuene og hagene og ned til sentrum, kommer selv den beste reguleringsplan til kort.

De som kommer til Hamar denne helgen, vil oppleve en pulserende by, hvor det finnes et tilbud for de aller fleste. Takket være alle entusiastene som brenner etter å samle folk og skape stemning, blir Hamar sentrum smekkfullt.

Skal Hamar kommune innfri sitt mål om å være Innlandets urbane hjerte, er en helg som denne et stort steg. Man blir ikke hovedpulsen i regionen bare fordi det finnes restauranter og kulturhus. Det trengs også et yrende, spontant marked som brer seg utover alle gater og fortau.

HER kan du se bilder og lese reportasje fra markedet i Strandgata i fjor.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00