Harald Føsker fra Hamar har gjort et så betydelig arbeid både nasjonalt og internasjonalt innenfor kriminalomsorgen at han slås til ridder av Kongen. Samtidig var han nær ved å miste livet da bomben smalt i Regjeringskvartalet. Føsker har i dag bare 15–20 prosent av synet i behold.

Harald Føsker sier i et intervju med Hamar Arbeiderblad at kriminalomsorgen har beveget seg i riktig retning. Straffedømte skal ikke bare gjennomføre den soningen de er ilagt. Føsker peker på at det også er en viktig oppgave å rehabilitere fangene, så de kan komme tilbake til samfunnet. Derfor tar han avstand fra påstander om at innsatte har det for bra i norske fengsler. Føsker mener det er selve frihetsberøvelsen som rammer hardest.

Paradoksalt nok er Anders Behring Breivik en av dem som nyter godt av det livslange arbeidet Føsker har utrettet for kriminalomsorgen. Når Breivik kan skrive brev og studere mens han sitter i fengsel, er det en følge av de grunnleggende rettighetene alle innsatte i Norge har. Det ville ikke vært vanskelig å forstå hvis Føsker satt med både bitterhet og hevntrang, etter at han så vidt overlevde terrorangrepet. Harald Føsker sier i stedet at rehabilitering forutsetter selverkjennelse. Hvis Breivik klarer å ta innover seg hvilke handlinger han har begått, vil følelsen han sitter med være verre enn det er å sitte i fengsel.

Intervjuet med Harald Føsker er tankevekkende. Resonnementene representerer de beste holdningene etter 22. juli, da det norske folk var opptatt av verdighet i stedet for hevn, og en korrekt rettsprosess. Dessverre har samfunnsdebatten på mange måter vendt tilbake til tiden før terrorangrepet. Terrorofferet Føsker står fortsatt fjellstøtt ved de prinsippene han har fulgt gjennom et langt yrkesliv. Det avtvinger respekt.

Les også
NYHET For fire år siden holdt han på å bli drept av Anders Behring Breivik. 
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.