Vi har stor sans for ambisiøse rådmenn og politikere som setter seg dristige mål for sin kommune. Men når Ringsakers rådmann Jørn Strand skal øke folketallet fra dagens 36.000 innbyggere til 50.000 i 2040, tror vi det er langt unna det som er mulig å oppnå. En vekst på 1.600 innbyggere årlig er et kraftig sprang opp fra dagens nivå. Et urealistisk mål kan bli en hemsko, i den forstand at det jevnlig kan bli en påminnelse om at kommunen ikke oppnår de resultater man ønsker. Det kan lett komme til å overskygge de målene som faktisk innfris.

Det er fire felts motorveg som skal gjøre Ringsaker til en vinner i Kommune-Norge. Jørn Strand har studert Eidsvoll og Gjerdrum, og ser for seg en tilsvarende vekst når E6-utbyggingen til Ringsaker fullføres. Vi tror rådmannen i denne sammenligningen grovt undervurderer avstanden til Oslo, og hovedflyplassens betydning. Vi synes også Ringsaker burde vært langt mer offensive for å få jernbanens dobbeltspor helt til Brumunddal.

Derimot liker vi mye av tenkingen bak resonnementene til Jørn Strand. Å skarpstille seg, evnen til å få næringslivet og kommunen til å trekke sammen når store prosjekter skal lanseres og den kontinuerlige satsingen på byutvikling er sentrale suksessfaktorer.

Dessuten leser vi rådmannens advarsel mot å vikle seg inn i kampen for offentlige arbeidsplasser som et lite spark til naboene Hamar, Lillehammer og Gjøvik, som jevnlig utkjemper harde slag for å få kloa i offentlige institusjoner. Vi har sans for at Ringsaker velger en helt annen veg.

I motsetning til for eksempel Stange som får en betydelig andel av sin befolkningsvekst gratis fra Hamar, må Ringsaker slåss hardere for å vokse. I tillegg har vi parametere som utdanningsnivå og inntektsnivå som gir Ringsaker en utfordring. Selv om E6 utvilsomt blir en vekstfaktor, er det altså hardt arbeid som venter. Med et budsjettkutt på 15 millioner kroner for neste år tyder mye på at Jørn Strand må bremse litt, mens han gir full gass.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.