Filmklippene av massemorderen ble vist på en rekke store europeiske nyhetskanaler. For den som måtte tro at det fantes en antydning til anger hos mannen som med kaldt blod drepte 77 mennesker, feide Breivik vekk all tvil.

Avsky preget ansiktsuttrykkene til polititjenestemennene som frigjorde massemorderen fra håndjernene. Vi vil tro det var en følelse de delte med mange av de frammøtte. Det er relevant å spørre hvorfor Breivik skal få lov til å utnytte disse korte øyeblikkene hvor han har all oppmerksomhet rettet mot seg, til å håne ofre, etterlatte, og alle oss andre ved å gi nazisme et slags ansikt.

Samtidig viser den norske rettsstaten sin styrke nettopp slik. Selv en person som Breivik får stå i rettssalen ikledd mørk dress og slips, gjøre sin hatefulle hilsen til samfunnet, og for øvrig bli behandlet som alle andre. I mange land ville Breivik sittet i rettssalen med håndjernene på.

Nazihilsenen vekker reaksjoner, men den gjør først og fremst Breivik til en patetisk figur. Slik ønsker han åpenbart å plassere seg selv i en politisk tradisjon. Slik forsøker han å gi seg selv et slags preg av storhet, og gi inntrykk av at han har et slags politisk oppdrag. I virkelighetens verden er Breivik en primitiv massemorder, uten tilknytning til andre. Han utførte sine drapshandlinger alene, etter langvarig påvirkning av høyreekstreme meninger på sosiale medier.

Breivik høster neppe sympati for sitt søksmål mot staten med sin nazihilsen. I stedet styrker han statens argument for at han ikke skal kunne kommunisere friere med andre utenfor fengselet. Vi ønsker ikke at en mann som med kaldt blod har drept 77 mennesker, skal få formidle sine ideer videre. For noen få har Brevik blitt en helt. Med sin nazihilsen bekrefter Breivik at han vil bruke en lettelse i soningsforholdene til å bygge et nettverk. Den muligheten skal han ikke få.

Les også
NYHET NÅ DIREKTE: Følg rettssaken her.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.