Noen ganger skal vi bare være glade for at hellet er med oss. Akkurat nå gjelder det Hamar kommune, som har fått minustall til å bli plusstall. Kommunen var på vei inn i en økonomisk uføre, med en drift som ikke lenger var i balanse. Nå gir en uventet økning i skatteinntektene og høyere renteinntekter enn planlagt plutselig et overskudd for 2015 på 45 millioner kroner.

Det er all grunn til å glede seg over dette resultatet. I valgkampen i fjor spådde ordfører Einar Busterud (BBL) demonstrasjonstog i gatene, som følge av kutt i de kommunale tjenestene. Protestene har uteblitt, og kommunen har nå et noe større pusterom.

Samtidig er det klart at dette er engangsinntekter, som ikke Hamar kommune kan budsjettere med i årene som kommer. Det er fortsatt behov for å gjøre noe med kommunens generelle drift. Det aller viktigste grepet er kanskje at budsjettoverskridelser hos kommunens enheter ikke lenger aksepteres. Her har Hamar kommunes gunstige økonomi gjennom mange år kanskje bidratt til politisk aksept for en for svak økonomistyring.

Derfor er det betryggende at rådmann Bjørn Gudbjørgsrud fortsatt holder fast ved at budsjettet for 2017 må kuttes med 30 millioner kroner. Rådmannen har tydeliggjort hvor reduksjonene må komme. Blant annet skal Nav-ledelsen få stønadsnivået ned. Derfor blir det interessant å se om 2016 vil vise at kommunen drives mer effektivt, uten at det i for stor grad rammer innbyggerne.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.