Det falt store ord da regjeringen presenterte hovedtrekkene i ny Nasjonal transportplan (NTP). Ikke bare bygges landet med samferdselsplaner for tusen milliarder, men også selve vegen ut i Europa. For Innlandet var likevel resultatet magert. Dobbeltsporet til Ottestad i 2024 ligger fortsatt inne i NTP. Det er den gode nyheten. Ytre intercity til Lillehammer er imidlertid skjøvet helt ut til 2034. For regjeringspartiene i Innlandet blir det tungt å føre valgkamp med dette resultatet.

Selvsagt har vi forståelse for at jernbanetunnel under Oslo er et viktig grep for å få økt antall togavganger inn og ut av hovedstaden. Vi er likevel skuffet over at Innlandet igjen skyves bakover i køen. En utsettelse til 2034 er et klart signal om at det ikke er prioritert. Ifølge samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) anbefalte fagetatene å vrake ytre Intercity helt. En utsettelse er nok politisk mer spiselig i et valgår.

Dobbeltspor til Hamar i 2024 er heldigvis fortsatt omfattet av NTP. Sett med transportøyne er det heller ikke avgjørende om dobbeltsporet stanser i Ottestad. Men ser vi på det med byutviklingsøyne, vil det være ille om vi ikke får en rask avgjørelse på trasévalg gjennom Hamar.

Sånn sett var gårsdagen en dårlig dag for alle som vil ha stasjon ved Vikingskipet. Det er tydelig at regjeringen ønsker å kjøpe seg så mye tid som mulig, før det avgjøres om dobbeltsporet skal gå helt til Lillehammer. Da er det enklest å la Hamar stasjon bli liggende der den er i dag. Da innfris likevel løftet om å føre dobbeltsporet fram til Hamar.

Ifølge Bjørnar Laabak (Frp), statssekretær i Kommunaldepartementet kan det ta seks måneder å avklare traséspørsmålet. Da risikerer faktisk Hamar å falle helt ut av NTP. Det aller viktigste nå er derfor at vi får en beslutning om trasé raskt nok til at dobbeltspor til Hamar omfattes av NTP. Da vil også kommunestyret vite hvilke forutsetninger som ligger til grunn når det skal drives byutvikling i framtida.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.