Historien om Støttesenteret for incest og seksuelle overgrep i Hamar (SMISO) er trist lesning fra ende til annen. I lang tid har vi kjent til usikkerheten rundt senterets framtid. Det er en følge av at styret har brukt statlige midler til å inngå en sluttavtale på nær 1,2 millioner kroner med en tidligere daglig leder. Det er ikke helt slik staten tenker at tre millioner kroner til driftsmidler skal brukes.

I går kunne Hamar Arbeiderblad avdekke at dette bare er en liten del av vanstyret i SMISO. Helt siden 2009 har misbruk av offentlige midler, politianmeldelser og avskjedigelser preget hverdagen ved støttesenteret. Daglige ledere har hatt tilgang til store beløp som skulle brukes til senterets daglige drift. I stedet foreligger det lister med utlegg til utenlandsturer, hotellopphold, kunstkjøp og andre ting som styret ikke har fått noen forklaring på.

Den virkelige tragedien handler om konsekvensene pengerot og konflikter har hatt for incestofrene. I løpet av årets åtte første måneder har 989 mennesker henvendt seg til senteret. Det forteller at incestofrene er mange, og de trenger et sted hvor de kan få hjelp. Dessverre har svak styring, og dårlige økonomirutiner ført til at senteret nå kan bli slått konkurs.

Det er styret som må ta ansvaret for situasjonen. Der har det sittet erfarne politikere som Anita Ihle Steen (Ap), Geir Byberg fra Hamar KrF, Trine Lise Stårvik (Ap) og Astrid Oppegård (Ap) som har vært leder av LO Hamar i en årrekke. De svarer alle som en «ingen kommentar». I det minste kunne vi ønsket oss en beklagelse til incestofrene i denne saken.

Man kan selvsagt ikke gardere seg mot utro tjenere. Men når senteret står foran en mulig konkurs og inndragelse av statlige midler, sier det seg selv at styret ikke har gjort jobben sin. Vi merker oss at flere av de daglige lederne og styremedlemmer hører til i Hedmark Arbeiderparti. I lys av dette håper vi partiet tar en gjennomgang av hvordan styringen av SMISO har vært håndtert.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.