Ledelsen ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo mener at gode karakterer ikke nødvendigvis gir gode leger. De tror tiden er overmoden for å se på nye kriterier for å komme inn på legestudiet og vil teste andre opptakskrav. Den innsikten støttes av mange pasienter med erfaring fra helsevesenet.

Tradisjonelt har profesjonsutdannelsen i medisin ved Universitetet i Oslo hatt landets høyeste karakterkrav. Dit er det normalt kun de aller mest skoleflinke som søker seg, og kommer inn. Av 2.641 søkere i år, får 120 plass. Og selvfølgelig skal ikke «hvem som helst» kunne bli lege. Det er krevende på mange måter å i ytterste konsekvens stå med andre menneskers liv mellom hendene. Likevel er det ikke tvil om at også personlige og sosiale egenskaper, som ikke er like synlige på et karakterskjema, kan være sentrale for å utføre legegjerningen på en god måte. Medmenneskelighet, etikk og empati er nødvendig for å utfylle den akademiske teorien. Det er dette universitetet ser, når de neste år starter et pilotprosjekt der også kognitive ferdigheter blir vurdert, blant annet gjennom intervjuer. På den måten får man innblikk i kandidatens motivasjon, samarbeidsevner, lederskap, evne til å håndtere stress og bygge relasjoner, som Dagens Næringsliv skriver.

Når vi er pasienter, vil vi ikke bare få stilt en medisinsk diagnose. Undersøkelser viser også at det betyr mye for resultatet av behandlingen hvordan vi blir møtt av legen, hvordan vi blir snakket til og hvordan vi opplever helheten i helsevesenet. Man må ikke undervurdere de sosiale, pedagogiske og kommunikative evnene hos legen. Gårsdagens autoritære mann i hvit frakk er passé. I stedet må legene tilpasse seg en pasientgruppe som kjenner sine rettigheter, men også krever veiledning, mennesker som vet mye, men som trenger hjelp til å sortere fakta og feil om sykdom og tilstander de har googlet seg fram til på nettet. Da trengs sosiale antenner. Og selv om bredere opptakskrav kan være ressurskrevende for institusjonene, er det nødvendig for å bygge et moderne helsevesen som streber mot å bli mer effektivt og pasientvennlig.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.