Møbelvarehuset Ikea flytter inn i Nydal og har allerede ansatt 25 mellomledere. De begynner i jobben om fire uker. Nå leier de Prøysenhuset for å gjennomføre massejobbintervjuer, med søkere til alle de andre stillingene som er lyst ut. Så langt har 2.008 mennesker søkt jobb hos kjeden som snart åpner i Ringsaker.

Ikeas etablering i vårt distrikt går altså ikke upåaktet hen. Ikke hos myndighetene, vegvesenet eller mediene, ikke hos naboene til næringstomta, ikke hos andre bedrifter i området vårt - og selvfølgelig ikke hos forbrukerne. Mens svært mange «elsker» Ikea-konseptet, har andre et mer anstrengt forhold til den svenske giganten. Noen vil mene at oppmerksomheten vi gir dem, den redaksjonelle omtalen i avisene og debattene omkring bedriften, gir Ikea ufortjent mye gratisreklame. Det kan man argumentere for. Imidlertid er det hevet over tvil at en slik etablering er av stor betydning for både Ringsaker kommune og et stort omland rundt. Slik er det med denne type magneter, de skaper ringvirkninger langt inn i andre bransjer og sektorer. Det handler om trafikkavviklingen når man vet at 1,2 millioner kunder er estimert å reise innom Ikea Ringsaker hvert år. Ikke minst handler det om nye arbeidsplasser i vårt distrikt. 600 jobbsøkere intervjues på Prøysenhuset, og etter hvert ansettes rundt 200 mennesker.

Det dreier seg om den økte konkurransen andre møbelforhandlere vil oppleve, men også om prinsippet at «når det regner på presten, drypper det på klokkeren». I snitt vil 3.350 mennesker være innom Ikea hver dag, med 1.400 biler. Dermed framstår Nydal som et attraktivt område også for andre næringsdrivende når «fluepapiret» Ikea tiltrekker seg kunder man antar er interessert i å handle andre varegrupper når de først er ute med bilen. Man kan like det eller mislike det, men når Ikeas gjennomsnittskunde er på varehuset deres nesten sju ganger i året, er det bare for annet lokalt næringsliv å lete etter muligheter for selv å lete fram synergieffekter man kan tjene på.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.