Når kommunene på Hedmarken sier nei til giftermål, går Einar Busterud (BBL) nå ut og ber om justering av kommunegrensene. Det er arealet til Stange og Ringsaker han har kastet lange blikk på. Det skulle overraske oss mye hvis det ikke er Ottestad og Stavsberg/Olerud-området han har i tankene.

Med sine 8.000 innbyggere gir Ottestad viktige skatteinntekter for Stange-ordfører Nils A. Røhne. Samtidig vet vi at mange i denne delen av kommunen føler større tilknytning til Hamar, og er brukere av tilbudene i Hamar. Det er derfor ikke unaturlig å peke på nettopp Ottestad, hvis grensene først skal justeres.

Vi har liten tro på at Busterud får oppfylt sine ønsker. Men vi synes likvel utspillet har en funksjon. Det bidrar til å holde diskusjonen om kommunesammenslåing levende. Debatten kom sent i gang, og den har ikke akkurat blitt møtt med omfavnelse hos politikerne heller. Men nå er den i siget, og selv Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) åpner for samarbeid, bare hun får litt mer tid på seg.

«Vi vil gjerne gifte oss i Hamar, men vi innser at vi trenger litt kjærestetid først », sa Arbeiderpartiets Grete Solli da de fire kommunestyrene hadde fellesmøte for å diskutere en eventuell sammenslåing. Det er en treffende beskrivelse av Hamars utgangspunkt. Det kan hende Einar Busterud oppleves som en i overkant pågående frier. På den annen side er det viktig at noen holder liv i tanken om sammenslåing. Det er altfor lett for de fire kommunene å vende tilbake til den kjente hverdagen og avslutte prosessen.

Vi kommer nemlig ikke rundt de fakta som Kjetil Lie fra Østlandsforskning presenterte for kommunepolitikerne. Hamar-regionens største utfordring er svak befolkningsutvikling. Helhetlig politikk og samordnede strategier og tiltak er nødvendig for å gjøre regionen til et attraktivt sted å drive næring, bo og besøke. Den utfordringen synes vi ikke politikerne i Hamarregionen helt har besvart.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.