Hamar er blant landets dyreste byer å eie bolig i. Bare fire andre kommuner krever inn mer eiendomsskatt enn Hamar. 7.908 kroner i året er skatten for en gjennomsnittsbolig i Hamar, det er nesten dobbelt så mye som Ringsaker.

Vi er ikke prinsipielt mot eiendomsskatt. Når kommunene først skal hente inn lokal skatt, er det en viss sosial profil knyttet til at den som eier den største boligen må betale mest i skatt. Vi er også enige med Hamars ordfører Einar Busterud (BBL) i at man må se på det totale avgiftsnivået for hver enkelt innbygger.

Derimot synes vi Busterud slipper opp for argumenter når han sier at Hamar har landets nest høyeste prisstigning på bolig, og dermed en god investering for boligeierne. Vi kan ikke huske at noen kommune har satt ned eiendomsskatten fordi boligprisene faller. Vi spør oss også hvorfor Stange ligger på en 14. plass på statistikken, uten å ha gjennomført de store investeringene i byutvikling som Hamar står for.

Vi bekymrer oss imidlertid for at norske huseiere nå betaler 6,6 milliarder kroner i eiendomsskatt. På ti år har denne skatten blitt tredoblet. Den har nådd et nivå som gjør at selv partier som i årevis har gått til valg på å fjerne eiendomsskatten har resignert. Det har blitt for enkelt å øke skatten litt hvert år for å få budsjettet i balanse. I for liten grad tvinges kommuneadministrasjonen til å analysere egen drift. Derfor merker vi oss med interesse at Busterud synes eiendomsskatten er høy nok.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.