Maria Fredheim gir spalten en flott start med sitt viktige innlegg om bilførere som ikke klarer å la være å bruke mobiltelefonen mens de kjører. Maria har opplevd slike situasjoner selv mange ganger selv. Bilføreren får en tekstmelding som det er fristende å svare på, eller det kan være behov for å ta en telefon. Nummeret må tastes inn, og blikket tas bort fra veibanen. Dessverre er det altfor mange som kjører bil som ikke klarer å la være å gi mobilen oppmerksomhet. Det innebærer at de setter seg selv, sine medpassasjerer og andre som kjører eller går i livsfare.

Hvor lysten er du på å kjøre bil med bind for øynene? De fleste vil nok kjenne seg svært utrygge i en slik situasjon. Men i det vi fester blikket på mobilen for å lese en tekstmelding eller e-post, er det nøyaktig den situasjonen vi setter oss i. Kjører du tre sekunder i 80 kilometer i timen mens du sjekker mobilen, viser målinger ifølge Trygg Trafikk at du har tatt blikket bort fra vegen 70 meter mens du kjørte. I en gitt situasjon kan det vise seg å være skjebnesvangre sekunder. Skader du deg selv eller andre er det ikke mulig å omgjøre beslutningen om å lese tekstmeldingen framfor å ha blikket på vegen.

Maria Fredheim har et klart råd til bilførere. Ikke rør telefonen når du kjører. Er du passasjer bør du gi beskjed til den som kjører om at du ikke liker det hvis vedkommende holder på med mobiltelefonen sin. Og så veldig vanskelig bør det ikke være å følge dette rådet. Får du en tekstmelding du synes det er helt nødvendig å lese, kan du kjøre inn til siden og stoppe bilen. Er det helt nødvendig å ringe noen kan du gjøre det samme. Ingen tekstmelding er så viktig å lese øyeblikkelig, at det forsvarer å ta et annet menneskes liv. Det er faktisk akkurat det du risikerer hvis du overser forbudet mot å bruke mobiltelefonen mens du sitter bak rattet. Sjekk trafikken, ikke mobilen når du kjører bil.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00