Maria Fredheim gir spalten en flott start med sitt viktige innlegg om bilførere som ikke klarer å la være å bruke mobiltelefonen mens de kjører. Maria har opplevd slike situasjoner selv mange ganger selv. Bilføreren får en tekstmelding som det er fristende å svare på, eller det kan være behov for å ta en telefon. Nummeret må tastes inn, og blikket tas bort fra veibanen. Dessverre er det altfor mange som kjører bil som ikke klarer å la være å gi mobilen oppmerksomhet. Det innebærer at de setter seg selv, sine medpassasjerer og andre som kjører eller går i livsfare.

Hvor lysten er du på å kjøre bil med bind for øynene? De fleste vil nok kjenne seg svært utrygge i en slik situasjon. Men i det vi fester blikket på mobilen for å lese en tekstmelding eller e-post, er det nøyaktig den situasjonen vi setter oss i. Kjører du tre sekunder i 80 kilometer i timen mens du sjekker mobilen, viser målinger ifølge Trygg Trafikk at du har tatt blikket bort fra vegen 70 meter mens du kjørte. I en gitt situasjon kan det vise seg å være skjebnesvangre sekunder. Skader du deg selv eller andre er det ikke mulig å omgjøre beslutningen om å lese tekstmeldingen framfor å ha blikket på vegen.

Maria Fredheim har et klart råd til bilførere. Ikke rør telefonen når du kjører. Er du passasjer bør du gi beskjed til den som kjører om at du ikke liker det hvis vedkommende holder på med mobiltelefonen sin. Og så veldig vanskelig bør det ikke være å følge dette rådet. Får du en tekstmelding du synes det er helt nødvendig å lese, kan du kjøre inn til siden og stoppe bilen. Er det helt nødvendig å ringe noen kan du gjøre det samme. Ingen tekstmelding er så viktig å lese øyeblikkelig, at det forsvarer å ta et annet menneskes liv. Det er faktisk akkurat det du risikerer hvis du overser forbudet mot å bruke mobiltelefonen mens du sitter bak rattet. Sjekk trafikken, ikke mobilen når du kjører bil.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.