Men forslaget som tente ilden var overraskende. Professor Jørn Rattsø foreslo ifølge VG å slå sammen Hamar, Lillehammer og Gjøvik. Det ville i så fall blitt Norges sjette største by, med 195.000 innbyggere. Det kan sikkert virke som en fascinerende tanke at mjøsbyene på denne måten skal bli et befolkningsmessig tyngdepunkt i Norge. Vi ser at Hamars ordfører Morten Aspeli (Ap) har grepet tanken begjærlig, og allerede startet et utredningsarbeid med Hamars rådmann.

Vi har sans for at det kastes fram friske ideer, og vi synes også det er positivt at ikke enhver idé om forandring av kommunestrukturen avfeies. Det er nok av dem som vil tviholde på dagens grenser, og slåss til siste trevl for kommunehuset.

Likevel har vi vanskelig for å se at en kjempestor mjøsby skulle representere noen verdi utover størrelsen på papiret. Geografisk er avstandene for store. Prosessen for en slik sammenslåing ville være nærmest ugjennomførbar. Da er det bedre å starte arbeidet med å gjøre Innlandet til ett fylke. Den som klarer å fjerne fylkesgrensa mellom Hedmark og Oppland, har også muliggjort dannelsen av Mjøsuniversitetet og Mjøssykehuset, i tillegg til en rekke andre positive synergier.

Som et startskudd for å få i gang debatten om kommunereformen kan imidlertid professor Jørn Rattsøs utspill ha en positiv effekt. I stedet for å bruke tid og krefter på å skape en prosess med Lillehammer, Gjøvik og Hamar, synes vi ordfører Morten Aspeli bør samle sine partifeller og ordførerkolleger på Hedmarken. En kommune innenfor Hamar-regionens grenser ville ha et urbant bysentrum som tyngdepunkt, i tillegg til alle de ulike kvalitetene vi ellers finner i regionen. Hedmarken er allerede fylkets vekstmotor. Som en stor kommune ville den bli mer effektiv, mer attraktiv, og forsterke sin posisjon.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.