Drama på Stortorget kunne h-a.no melde i går formiddag. Strømmen gikk akkurat da ordfører Einar Busterud (BBL) skulle holde sin 17.-maitale. Feilen lot seg ikke rette, og ordføreren måtte i stedet holde sin tale på HATV. Da hadde han til alt overmål mistet manus. Dette var neppe en nasjonaldag Einar Busterud vil minnes med stor glede.

Selvsagt kan vi ikke være fornøyd med at Hamar kommune ikke klarer å holde et teknisk nivå som gjør at ordføreren kan holde sin tale på 17.-mai. Men hvis dette er det største drama vi opplever på nasjonaldagen i en tid hvor terrortrusselen henger over oss, kan vi likevel være fornøyd.

Viktigere enn strømkollapsen er det at 17.-maitoget i Hamar kanskje aldri har hatt større oppslutning. Menneskestrømmen som toget inn på Stortorget ville ingen ende ta. Det har vært mye debatt om utformingen av Stortorget. Med rette har det blitt beskyldt for å være en tom steinørken på dager hvor folkelivet glimrer med sitt fravær. Men på nasjonaldagen kommer det utvilsomt til sin rett.

17. mai er en fantastisk anledning til å vise fram det norske demokratiet. Mens andre land bruker militærparader for å demonstrere sin selvstendighet, feirer Norge med barnetog, pølser og is. Det norskeste av det norske. Samtidig krever vårt samfunn at vi i større grad enn noen gang er åpne for ulikheter og forandring. Det gjelder ikke minst i vår del av landet, hvor vi sårt trenger befolkningsvekst for å lykkes. Derfor er det gledelig å se at 17. mai-tog over hele landet også har et markant innslag av mennesker som har sin opprinnelse fra helt andre deler av verden enn vår.

Forskjellighet og ulikheter er viktig for å skape vekst og utvikling. Det betyr ikke at vi mister vår egenart. I stedet må vi stole på at vårt demokrati tåler forandringer. 17. mai er en flott måte å vise fram nettopp det. Nasjonaldagen er en dag for oss alle. Så får vi heller bære over med at ordføreren i Hamar måtte gå slukøret hjem uten å få holde sin tale.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.