De er spredd rundt i alle kommunene og er i alle aldersgrupper, men de mangler noe helt vesentlig som de fleste av oss andre tar for gitt. De mangler tilgang til kommunale tjenester på lik linje med hørende. Tjenestene ligger der, men de er ofte ikke tilpasset mennesker med så dårlig hørsel at de trenger tegnspråk for å kommunisere. Dette er det nå et arbeid i gang for å gjøre noe med. Men om arbeidet skal lykkes må en viktig forutsetning oppfylles: Kommunene selv må være med og ta et tak.

Flere regioner i landet har allerede etablert rådgivningskontorer for døve og tunghørte tegnspråkbrukere. Trøndelag er et slik område, der et team med kontor i Trondheim blant annet tilbyr veiledning om hvordan en løser utfordringer i hverdagen, hjelp og støtte i kontakt for eksempel med barnehage, skole og arbeidsplass og råd for pårørende og andre i den døves nettverk. Det meldes om gode erfaringer med tjenesten, der de ansatte har kompetanse både innen pedagogikk, miljøarbeid og veiledning.

Innlandet er et av distriktene som mangler denne tjenesten. Det er Innlandet Døveforening som har tatt initiativet til at noe skal skje, og i samarbeid med Norges Døveforbund har de fått penger fra ExtraStiftelsen til et toårig prosjekt for å utrede muligheten for å få på plass et rådgivningskontor også her i Innlandet. Det er engasjert en prosjektleder i halv stilling som nå jobber opp mot de 48 kommunene i regionen.

Hvis alle kommunene deltar, vil en slik tjeneste årlig koste kommunene fra 10.000 kroner og oppover, avhengig av kommunens størrelse og antall døve. Det er ikke mye penger, og gevinsten er betydelig: Det kan gi en gruppe av innbyggerne mulighet til å motta nødvendige kommunale tjenester, og for mange også muligheten til å ta seg ut av sosial isolasjon. Dette er et tiltak kommunene i Innlandet bør være med på.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.