Det var distriktene mot den sentrale ledelsen på Høyres landsmøte. En rekke fylkespartier, deriblant Hedmark, presset på for å få vedtatt resolusjoner som forhindrer sentraliseringspolitikken som regjeringen har lagt opp til. Det gjaldt særlig helsepolitikken, hvor helseminister Bent Høie (H) led flere nederlag. Høyres distriktspolitikere ønsker en mer desentralisert sykehusstruktur, med kirurgisk akuttenhet og fødeavdelinger ved lokalsykehusene.

Lengst gikk Høyres ordførerkandidat i Kristiansund, Torbjørn Sagen, som ifølge Aftenposten støtter et søksmål mot sin egen helseminister. Bakgrunnen er den bitre striden om lokalisering av fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal. Men også arbeidsmarkedspolitikk og politireform ble utsatt for kritikk. Det samme gjelder innenfor samferdsel og høyere utdanning.

Vi er slett ikke overbevist om at desentralisering og mer makt til kommunene alltid er det beste svaret. Til det har vi sett for mange viktige politiske prosesser som kunne vært til samfunnets beste, bli torpedert av ordførere med kortsiktige mål. Det gjelder ikke minst innenfor helsepolitikken. Men det er forståelig at Distrikts-Høyre markerer seg. Det er bare få måneder til et kommunevalg hvor Høyre sliter med å komme på offensiven. En markant sentraliseringspolitikk gjør det ikke lettere. For regjeringen er dette likevel problematisk. Med valgseier i 2017 som mål trenger Høyre å vise fram viktige reformer. Helgens landsmøte ble i stedet en korreksjon av regjeringen politikk.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00