Og det er ingen tvil om at Hamar er motoren for byliv, økonomisk vekst og urbanisering i vår region. Men også Ringsaker har drevet et systematisk byutviklingsarbeid gjennom nesten 10 år. Det har gjort Brumunddal til et urbant sentrum i den tradisjonelle bygdekommunen.

Når vi vet at Brumunddal på 1990-tallet i NRK ble karakterisert som et av landets fem styggeste tettsteder, forteller det mye om utgangspunktet. Å snu et slikt rykte krever langsiktighet, en stor porsjon stahet og tydelige mål. Det har duoen Anita Ihle Steen (Ap) og Jørn Strand vist. Det innebærer også et oppgjør med den mangelen på bypolitikk som Arbeiderpartiet sto for på 1970- og 80-tallet i Ringsaker. Mye motstand har de møtt underveis, men resultatene er nå synlige for alle. Akkurat som debatten om kulturhuset i Hamar stilnet da det sto ferdig, omfavnes urbaniseringen av Brumunddal av de aller fleste.

Det viktigste er likevel effekten av byutviklingen. Også her har Hamar og Brumunddal sammenfallende resultater. Tallene som vi har presentert, viser at det i 2008 ble gitt 27 byggetillatelser i Brumunddal. I fjor var antallet tidoblet. Nå kapitaliserer Ringsaker på investeringene i gågate, torg, mathall og viljen til å skape liv i sentrum.

Å skape en vital sentrumskjerne er et viktig politisk spørsmål for mange kommuner som sliter med fraflytting fra bygdene. Det er lett å gripe til politiske proklamasjoner om bevaring av de små lokalsamfunnene, grendeskolen og nærbutikken. Men det er dessverre ikke nok til å stanse fraflytting. I en tid hvor det gir framgang på meningsmålingene å ta avstand fra sentralisering, er lærdommen fra Brumunddal viktig.

Rådmann Jørn Strand lover at utviklingen vil fortsette, og den vil gå enda fortere. En av årsakene er jernbanens dobbeltspor. Det kommer ikke av seg selv, og i den saken synes vi nok Ringsaker-ledelsen har vært til dels fraværende.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.