Hvis det ikke blir tatt skritt i løpet av helgen som gjør at det kan bli en rask løsning, vil fem skoler i Hamar, de tre ungdomsskolene og de to videregående skolene, være rammet av streik fra og med mandag morgen. Etter at streiken egentlig har vært i gang siden i slutten av juni med en liten gruppe i Bergen, er 5.500 lærere i 22 kommuner og samtlige fylkeskommuner nå tatt ut.

Det mest kontroversielle punktet i forslaget, som på vårparten ble anbefalt av både KS og ledelsen og forhandlingsutvalget i Utdanningsforbundet er den daglige arbeidstiden. I Riksmeklingsmannens forslag heter det at «Dersom de fysiske arbeidsforholdene er tilfredsstillende, har lærerne i utgangspunktet en arbeidstid på skolen med 7,5 timer pr. dag». Det var i første rekke dette punktet som fikk 73 prosent av Utdanningsforbundets medlemmer til å svare nei ved uravstemningen.

Men fra lærerhold har det heller ikke vært lagt skjul på at et dårlig forhold til arbeidsgivermotparten over mange år også har vært en medvirkende faktor. KS tok over rollen fra staten for noen år siden, sterkt imot lærernes vilje. Etter denne trøblete starten er ikke forholdet blitt noe bedre, og avstemningsresultatet kan også ses på som en protest mot KS fra medlemmene. Utdanningsforbundets ledelse, som altså har godkjent forslaget, har tydeligvis oversett denne stemningen ute blant medlemmene.

Det har vært varslet siden Utdanningsforbundet kunngjorde opptrapping av streiken onsdag, at motparten er på gli. Ja, mer enn på gli. Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes har sagt at man der er innstilt på å snu alle steiner og at ingen av delene i det anbefalte meklingsforslaget er fredet fra å kunne bli sett på på nytt. Heller ikke arbeidstidsforslaget. Det bør være et godt utgangspunkt for igjen å møtes hos Riksmeklingsmannen og forhandle. I første omgang blir ikke elever og foreldre direkte rammet av en streik. Det er fortsatt en uke til skolestart. Denne uken bør partene bruke godt til å finne en løsning.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.