Utlendingsdirektoratet (UDI) sendte i går ut tall som viser at antall asylsøkere som kommer til Norge øker. I september så langt har 2.785 personer søkt om asyl, og særlig den siste uka har det vært en klar økning. UDI-direktør Frode Forfang sa dessuten før helgen at anslaget for antall asylsøkere for hele 2015 må justeres opp. Nå tror Forfang antallet kan komme opp mot 20.000.

55 prosent av asylsøkerne kommer fra Syria. Afghanistan, Eritrea og Irak er de neste landene på listen. Det handler altså om mennesker fra krigsherjede land i den fattige del av verden. Det gleder oss at bygdefolk på Hedmarken drar i gang innsamlingsaksjoner, støttekonserter og andre tiltak for å skaffe penger til de syriske flyktningene. Det er solidaritet på sitt beste, og forteller noe om at den enorme flyktningkatastrofen har gjort inntrykk på oss. Vi ser andre holdninger enn de som vanligvis kommer til uttrykk i innvandringsdebatten.

Samtidig er det klart at den tilstrømningen som Europa nå opplever stiller store krav til oss. Hvor skal flyktningene bo? Hvordan skal de integreres? Hva med alle dem som allerede har sittet i flere år på et flyktningmottak og ventet på at en kommune vil ta imot dem, skal de rykke bakover i køen? UDI vil nå opprette 7.500 nye mottaksplasser rundt om i landet. Hva blir konsekvensene når så mange mennesker samles på steder som tilbyr kummerlige boforhold og stor usikkerhet om når de får et vanlig liv i en kommune?

Situasjonen byr på store utfordringer, og så langt har vi ikke sett løsningene. Noen hevder at man må hjelpe flyktningene der de er. De sier ingen ting om hvordan man hjelper mennesker der de er, hvis de er på flukt fra krig.Vi ønsker alle en løsning for de desperate menneskene vi ser på TV-bildene, når de samles ved togstasjoner eller grenseposter i Ungarn, Kroatia og andre land. De er villige til å sette livet på spill for å få et fotfeste i Europa. Norske kommuner kan hjelpe, men da må det bevilges penger til boliger og integreringsprogrammer. Så langt er tilbakeholdenheten stor.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.