Det er få temaer som er vanskeligere enn nettopp dette. Vi vet at rettssalene fylles av bitre foreldre som overhodet ikke kan bli enige på dette punktet. Det er barna som først og fremst er taperne når konfliktnivået er så høyt at dette må avgjøres av domstolene. Derfor har vi også en egen barnelov, som skal ligge til grunn for rettens avgjørelse.

Barne,- likestillings,- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har nå sendt et forslag til endring av loven ut på høring. Forslaget innebærer at delt bosted skal være utgangspunktet hvis foreldrene bodde sammen før barnet ble født. Dermed kan foreldre som skilles bli tvunget til å praktisere en ordning der barnet bor halvparten av tiden hos hver av dem, til tross for at de overhodet ikke ønsker det.

Lovforslaget er et forsøk på å styrke mannens rolle ved samlivsbrudd, slik statsråd Horne argumenterer for i Aftenposten. Vi er enige i at det i altfor stor grad har vært morens privilegium å beholde omsorgen for barna etter samlivsbrudd. Men vi tror dette forslaget ikke er det beste for barna. Det er ikke slik at det beste for barn nødvendigvis er å reise fra det ene hjemmet til det andre annenhver uke. Å bryte opp sosiale relasjoner kan for mange barn være vanskelig. Situasjonen i det ene hjemmet kan tilsi at det ikke bør være mer enn et weekendhjem. Barnas behov bør vektlegges tyngre. Det er ikke de som har bestemt at hjemmet skal oppløses. Det er kanskje heller ikke de som skal pålegges å pakke sine saker for å bytte hjem.

Barneombud Anne Lindboe sier til Aftenposten at hun frykter økt konfliktnivå for barna hvis delt bosted skal være en pålagt løsning. Vi deler denne uroen. Dette ser ut som en god løsning for skilte foreldre som allerede samarbeider godt. I alle de andre sakene bør man først og fremst se på hva som er den beste løsningen for barnet. Vi har sans for tanken om å styrke farens posisjon i barns oppvekstfase. Men regjeringen kan jo heller begynne med å gi fedrene tilbake de ukene i pappapermisjon som den har fjernet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.