Onsdagens jernbanemøte som ble arrangert av Hamar Arbeiderblad i samarbeid med Hamar bibliotek var en klar indikasjon på hvor sentral denne saken oppleves i hele Hamar-regionen. Biblioteket i det nye kulturhuset var sprengt, synspunktene var mange og engasjementet stort. Det er ingen tvil om at mange forstår hvor viktig jernbanens dobbeltspor kan bli for Hamar. Det handler både om nærheten vi får til hovedstadsregionen, og jernbanetraseens betydning for strandsonen mot Mjøsa.

Det er sterke følelser i denne debatten, og det er kanskje grunn til å advare forsiktig mot at oppfatningene blir framført med en skråsikkerhet som gjør at diskusjonen lukkes på et for tidlig tidspunkt. Nå gjelder det nemlig å skape et stort engasjement i så brede deler av befolkningen som mulig. I så måte kan folkemøtet være et godt utgangspunkt.

I den sammenheng vil vi peke på den utfordringen som prosjektdirektør for Jernbaneverkets Intercity-satsing Anne Siri Haugen, lanserte på møtet. Det er av stor betydning å få en så stor del av befolkningen med i denne viktige prosessen. Beslutningen som skal tas har perspektiver som peker mange tiår fram i tid. Da må vi sørge for at et bredt utvalg av innbyggerne i kommunen deltar i debatten. Som vi vet er det nettopp kommunen som er planmyndighet i saken.

Ser vi på onsdagens debattmøte glimrer yngre generasjoner med sitt fravær. Dobbeltsporet er planlagt til Hamar i 2024. Det er ti år til, noe som innebærer at dagens 14-15-åringer kanskje vil være den gruppa som i størst grad får glede av et kommunikasjonstilbud som gir Hamar en helt ny geografisk plassering i forhold til Oslo.

Et ikke ubetydelig antall av deltakerne på debattmøtet vil være over yrkesaktiv alder når dobbeltsporet når oss. Det skal selvsagt ikke diskvalifisere noen fra retten til å mene. Men det er en viktig utfordring å få dagens 20-30-åringer med i debatten. Det er de som skal leve med de valgene som tas.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.