Det er langt på overtid når regjeringen nå tar et initiativ for å få til et nytt, bredt flertall for en politisk løsning som både ivaretar rovdyr og beitenæringen. Så vanskelig er denne saken at de to regjeringspartiene Høyre og Frp ikke har klart å samle seg om en felles sak til Stortinget. I stedet inviteres alle partier til drøftelser for å forsøke å stake ut en kurs i fellesskap.

I går gikk tre stortingspolitikere ut i Hamar Arbeiderblad og stilte seg i spissen for kravet om å redusere antallet ulv i Norge. Høyres Gunnar Gundersen, Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og Tor Andre Johnsen (Frp) tilhører alle Hedmark fylke. De har alle hørt landbruksnæringens krav bli fremmet på sine respektive partiets årsmøter.

I vårt fylke lider en hel næring på grunn av Stortingets vedtak om rovdyrsonen. Hamar Arbeiderblad har i en artikkelserie vist hvordan det er store tap av sau som en følge av rovdyrsonen. Vi erkjenner fullt ut at Norge har et ansvar for en livskraftig rovdyrbestand. Men landbruksnæringen har lidd tungt under rovdyrforliket. Vi vil konkludere med at landbruket ikke blir hørt i like stor grad som forkjemperne for ulven, som nå er på offensiven og krever en større rovdyrsone.

Dessverre er det som Gunnar A. Gundersen (H) sier slik at noen få må ta belastningen for et stort uberørt flertall som ønsker ulv i Norge. Dette handler heller ikke bare om tap av sauer, men også som bruken av beiteområdene. Når store utmarksområder ikke blir brukt av frykt for ulv, får det også konsekvenser i form av at hele kulturlandskapet endrer seg.

Skal vi unngå snikskyting av rovdyr som vi dessverre har sett mange eksempler på, må regjeringen og Stortinget i større grad lytte til landbruksnæringen. Med en handlingslammet regjering bør hedmarksbenken nå gå foran, og tale landbrukets sak i sine respektive partier. Gundersen, Johnsen og Slagsvold Vedum har tatt et første, viktig initiativ.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.