Nesten 40 prosent oppnådde Ap på målingen publisert i Dagens Næringsliv i helgen. Lederskiftet har gått nærmest smertefritt for seg, men så er da heller ikke forskjellen på Jens Stoltenberg og Støre påtrengende stor. Dessuten har nok den nye Ap-lederen vært i politikken lenge nok til at han forstår at det ikke bare er egen framtreden han kan takke for framgangen. Det nylig framlagte forslaget til statsbudsjett har nok gitt ekstra vind i seilene for Ap.

Sjelden har vi sett et statsbudsjett bli mottatt så negativt hos velgerne. Når Frp-nestleder Per Sandberg må gå ut i mediene og erklære at regjeringen har store problemer med å forklare skatteprofilen i statsbudsjettet, forteller det at finansminister Siv Jensen har fått en helt annen mottakelse enn hun ventet. Så er det da heller ikke hverdagskost at skattelettelsene i all hovedsak kommer de som tjener mer enn to millioner kroner til gode.

I tillegg har endringene i uføretrygden skapt reaksjoner. Bildet som tegnes er at en del av de uføretrygdete får skjerpet skatt, mens milliardærene får skattelette. Da skjønner vi at finansministeren sliter med å få aksept for begrepet «vekstfremmende skattelettelser». Dagbladets meningsmåling knyttet til statsbudsjettet levner liten tvil. Bare 22 prosent av de spurte synes retningen på budsjettforslaget er god, mens hele 46 prosent svarer at dette går i feil retning.

Det er først nå regjeringen har begynt å iverksette den politikken som ble varslet før valget. Det første statsbudsjettet som Erna Solbergs regjering helt og fullt kan kalle sitt, har for første gang på svært lenge gitt rødgrønt flertall på partibarometrene. Mellompartienes respons på budsjettforslaget har vært lunken. Ifølge Dagsavisen sonderer allerede Ap rundt hva som kan være en ny flertallskonstellasjon etter valget i 2017. Mens frieriet til mellompartiene blir stadig sterkere, er SV på veg ut i mørket.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00